Fotogalerie
Plemeno Salers pochází z oblasti Centrálního masivu v jihozápadní Francii. Bylo vyšlechtěno na přežitelnost v tvrdém klimatu, takže se pro svoji nenáročnost a odolnost výborně hodí do podhorských a horských oblastí.
Mnoho chovů produkujících mléko využívá plemene Salers k přechodu k chovu masného skotu. Také se výborně hodí k převodnému křížení s ostatními masnými plemeny.
Salerský skot je černorohý, tzn. s černou rohovinou, která je velmi odolná i ve tvrdých terénech, a proto plemeno není náročné na ošetřování paznehtů.
Salers se vyznačuje robustností a velkým tělesným rámcem, což ovšem není jedinou
výhodou tohoto plemene. Největší výhodou je široká pánev matek a úzká hlava telat, což způsobuje lehké porody bez asistence a to i u jalovic a nedochází proto ke ztrátám na telatech. Bezproblémový porod probíhá i při křížení s intenzivním plemenem jako je Charolais, kde je jinak otelení problematické. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že jsme se o tom přesvědčili při křížení Salers a Charolais.
Zvířata mají světlé až tmavě červenohnědé zbarvení. Kohoutková výška u býků činí více než 155 cm, u krav 145 – 150 cm. Hmotnost býků je l000 – 1200 kg, hmotnost krav 700 – 900 kg.
Krávy plemene Salers se vyznačují dlouhověkostí a jsou vhodné k bezproblémovému chovu v zimním období v horách i bez přístřešků. Osvědčují se i v rozsáhlých pastevních areálech, kde zvířata musí překonat velké vzdálenosti za pastvou a vodou, protože se vyznačují dobrou chodivostí a jsou nenáročné na kvalitu pastevních porostů.
Zvířata jsou mírné povahy, při vlídném zacházení a časté péči se stávají lehce ovladatelná.
V neposlední řadě je třeba zmínit, že maso z plemene Salers je špičkové kvality, oceňováno gurmány hlavně pro svoji křehkost a šťavnatost.